
Coaching. Wat is coaching?
Door Jeroen Haverkamp • 16 oktober 2020Coaching. Wat is coaching?
Wat is coaching? Veel mensen noemen zich coach. Zoveel begeleiders noemen zich coach dat we het risico lopen dat de term niets meer zegt. Coaches worden lid bij beroepsverenigingen, zoals stir.nu en noloc.nl. Dat geeft een idee over mate van professionaliteit, maar zegt nog steeds weinig over het coaching traject, hoe de coach werkt, de mate van ervaring, mensinzicht, welke begeleidingsvaardigheden aanwezig zijn en het coachingsgesprek. Hieronder wil ik in drie korte alinea’s iets zeggen over wat mij als coach kenmerkt.
Coachingsgesprek
Een typisch coachgesprek begint met afstemmen. Hoe voel je je? Wat is er op dit moment op de voorgrond in je leven? Welke belemmeringen loop je tegenaan in je relaties en werk? Je komt met een onderwerp naar het coachingsgesprek, maar de vraag is op welk niveau die vraag opgelost kan worden? Op het niveau van het gedrag (ander gedrag ander resultaat) of het niveau van allerlei bedenkingen wat mogelijk en niet mogelijk is. Of zijn dieper liggende aspecten van jou als mens die je onder ogen mag komen? Een voorbeeld van het laatste kan zijn “Altijd maar mijn best blijven doen, ver voorbij mijn grenzen, in de hoop dat ik geaccepteerd word.” Heel belangrijk voor de coach om te weten of er lekker doorgepakt kan worden, gericht op resultaat of dat aandacht, vriendelijkheid en geduld vandaag belangrijker zijn.
Coaching traject
In het aangaan van een coaching traject is het belangrijk een gestructureerde analyse te maken. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: In welke context functioneert de persoon tegenover jou? Heb jij als coach voldoende kennis en begrip van die context? Welke persoonskenmerken van die persoon ‘botsten’ met het beroep wat de context op de mens doet? (Zo krijg je inzicht in het probleem) Is de persoon introvert, extravert, gevoelig, rationeel, impulsief, intelligent, daadkrachtig ? etc etc Wat zijn de consequenties op korte en lange termijn als dit probleem niet aangepakt wordt? Heeft diegene in zijn/haar leven sociale ondersteuning? (een partner, steunende familie, goede intieme vrienden) Zo ontstaat een beeld wat aangepakt dient. te worden over meerdere gesprekken.
Coaching zelfvertrouwen
Bij het coachen richting meer zelfvertrouwen wordt specifiek aan bepaalde aspecten gewerkt. De technieken zijn dezelfde als bij andere coachtrajecten (sparren, spiegelen, confronteren en in de diepte werken met technieken als voice dialogue en rollenspel). Wanneer het gaat om onzekerheden zoemen we in op typische ‘boosdoeners’ die maken dat je minder zelfvertrouwen ervaart: de pleaser, de innerlijk criticus, de perfectionist, de pusher. Hoe zorgt dit setje stemmen of invloeden dat je piekert, twijfelt en uitstelt tot je nog maar een schim bent van jezelf?
Een eenvoudig maar erg verhelderend filmpje deel ik graag over de innerlijke dynamiek die zorgt voor onzekerheid. innercritic
Wanneer je meer wilt weten over coaching en mij als coach, neem contact op en we onderzoeken. Ik beloof je, als ik denk dat iemand anders je beter kan helpen, verwijs ik je door.
Terug naar blogs..