
Jezelf beter leren kennen: Hoe doe je dat?
Door Jeroen Haverkamp • 25 september 2020Jezelf beter leren kennen, waarom wil je dat?
‘Zo ben ik nu eenmaal’ hoor je mensen vaak zeggen, misschien jij ook wel. Dat kan een teken zijn van zelfkennis, het kan ook betekenen dat je niet verder denkt over jezelf dan je bekende patronen. Soms heb je een uitdaging, die problemen met zich meebrengt. Vaak betekent dat je iets anders moet denken en doen dan je gewend bent. Dan is het tijd om te investeren in zelfkennis. Je voelt dat er iets niet helemaal klopt. Je kunt er niet helemaal je vinger op leggen. Dat is het moment om aan de slag te gaan met het vergroten van zelfkennis.
Jezelf beter leren kennen, hoe doe je dat?
Er zijn veel manieren om je zelfkennis te vergroten. Ik wil er hier een paar noemen. Ten eerste kun je testjes doen. Hartstikke leuk en vaak heel treffend. Kijk bijvoorbeeld eens naar www.16personalities.com Als je gelooft in positieve psychologie kun je eens kijken naar www.viacharacter.org Er zijn er veel meer die je gratis kunt doen. Sommige zijn een beetje ‘horoscopisch’ ze lijken voor iedereen te kloppen, maar andere meten echt de juiste aspecten van je stijl en persoonlijkheid. Ten tweede kun je vreemd beeld – eigen beeld vergelijken. Je laten spiegelen door mensen om je heen. Je stuurt collega’s/ familie/ vrienden een standaardset vragen, die je ook over jezelf beantwoord. Zodoende krijg je inzicht in verschillen tussen hoe jij jezelf ziet en wat anderen van je denken. Let op sociale wenselijkheid! Kies hiervoor mensen de je de waarheid durven zeggen. Wanneer je op het spoor komt dat je iets wilt leren zien, accepteren of veranderen bij jezelf kun je ervoor kiezen een coach te benaderen. Gegarandeerd levert dit nieuwe inzichten en denkrichtingen op. Let op, dit is niet voor iedereen, je dient dan echt aan de slag te willen, anders kom je in een raar gesprek met de coach terecht.
Zelfkennis, wat kun je ermee?
Ik schreef er het vorige blog over. Zelfkennis klinkt misschien niet zo sexy, maar het is datgene wat je in staat stelt betekenis te geven aan situaties, gedachtes en gevoelens. Juist dat betekenis geven maakt vaak dat we het nut zien van omgaan met uitdagingen. Hierdoor raak je gemotiveerd om moeilijke situaties aan te pakken, in plaats van ervoor weg te duiken. De belangrijkste opbrengst van zelfkennis is rust in je hoofd. Wanneer je weet waar je gedachtes en gevoelens vandaan komen, geeft dat rust en overzicht. Daarmee zijn niet alle problemen opgelost, maar het zorgt dat je meer rust en energie hebt om uitdagingen van het leven aan te gaan.
Wil jij aan de slag of ben je nog zoekend naar wat coachen voor je kan betekenen? Laat je gegevens achter en we kunnen in een vrijblijvend, kosteloos gesprek een en ander onderzoeken.
Terug naar blogs..