
Minderwaardigheidscomplex: hoe ga je ermee om?
Door Jeroen Haverkamp • 5 juni 2020Minderwaardigheidscomplex, wat nu?
Vroeger toen we jong waren pesten we elkaar ermee, heb jij een minderwaardigheidscomplex of zo? Minderwaardigheid was erg en complex maakte dat het als een heel erge ziekte klonk…. Niets iets wat je wilt hebben. Toch zijn er veel mensen die zichzelf als minder dan anderen voelen of zien. Misschien doet minderwaardigheid zich voor als een afkeurende innerlijke stem, een algeheel gevoel van lusteloosheid of een een gewoontepatroon van ‘laat mij maar, niemand zit op mij te wachten’. In dit artikel neem ik je mee in wat het is en hoe je ermee kunt omgaan.
Wat is minderwaardigheid?
Wat minderwaardigheid zo taai maakt is zodra je het gelooft, het zichzelf gaat bewijzen. Je gaat zien hoe mensen op je neerkijken en je gaat merken hoe anderen slimmer, knapper, sneller en succesvoller zijn. Eigenlijk is een minderwaardigheidscomplex een soort negatieve arrogantie. Je voelt je wel speciaal maar op een negatieve manier. Door dit gevoel zul je stil, negatief, depressief, boos of verongelijkt worden. Het is niet eerlijk. Waarom altijd jij? Waarom nooit eens jij? Het voert te ver om hier uit te leggen hoe minderwaardigheid ontstaat. Daarbij komt dat het ook per persoon verschilt. Ik wil wel benadrukken dat het vaak zo is dat het je is wijsgemaakt door een ander. En dat biedt mogelijkheden. Als meer wilt weten kijk ook aan naar dit filmpje van Brene Brown, zij heeft onderzoek gedaan naar schaamte en kan er heel goed over vertellen.
Hoe ga je om met minderwaardigheidscomplex?
Minderwaardigheid is lastig. Je hebt een extraverte en introverte variant. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan welke jij hebt of bent. Extravert is vaker negatief, cynisch. Je zult de wereld laten horen wat er zo oneerlijk is. Introvert is vaker teruggetrokken en monddood gemaakt. Hoe moeilijk het ook is, je zult er eerlijk over moeten worden met jezelf: ik wil dit niet meer. Minderwaardigheid is een gewoonte. Een gewoonte kun je pas stoppen als je het er helemaal mee gehad hebt, spuugzat. Wees ervan bewust dat je met een minderwaardigheidscomplex te maken hebt. Door zelfbewustzijn te creëren kun je beter omgaan met een minderwaardigheidscomplex.
Wat kan een coach voor je betekenen?
Wanneer mensen bij me komen met minderwaardigheidsgevoel weet ik dat we gaan puzzelen, hoe is het gekomen? Wie heeft het je wijsgemaakt? Hoe heb je er last van? Welke situaties het minste en welke situaties het meest? Hoe heb je geleerd ermee om te gaan? Het allerbelangrijkste in een coachtraject is “Wil je er vanaf?” Pas wanneer je menens bent en je klaar bent om gelijkwaardig met anderen om te gaan, kunnen we aan de slag. Je krijgt opdrachten, gaat over jezelf nadenken en jezelf op een andere manier bekijken. Je coacht helpt, begeleidt, spiegelt en motiveert je. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden klik hier, we maken dan snel een kennismakingsafspraak met je.
Terug naar blogs..