
Hoe kijk jij naar mensen?
Door Jeroen Haverkamp • 14 mei 2021Hoe kijk jij naar mensen?
Iedereen heeft recht op een goed gevoel over zichzelf. Wanneer je vindt van jezelf dat je een goed mens bent, zal het omgaan met de uitdagingen die de wereld je biedt veel makkelijker gaan. Wanneer je met jezelf in de knoei zit kan dat op een paar manieren dwarszitten.
Hoe zit iemand zichzelf in de weg?
Het klinkt zo makkelijk “je vindt jezelf een goed mens” of “je bent tevreden over jezelf” Toch is het heel belangrijk hier een eerlijk antwoord op te geven. Ik wil hier twee dingen noemen die tevredenheid in de weg kunnen staan. Ten eerste perfectionisme, het heel erg goed moeten doen. Perfectionisme kent verschillende lagen. Mensen blijven vaak hangen in nadenken en evalueren van mogelijkheden, checken en dubbelchecken. Dat voelt als gepieker en kost veel energie. Een laagje dieper kan het heel goed zijn dat mensen bang zijn fouten te maken. Fouten maken voelt heel kwetsbaar en als een afgang. Er staat blijkbaar iets op het spel wat heel persoonlijk voelt. Ten tweede mensen met een grote streber of pusher van binnen. Ze horen als het ware de hele dag hoe ze harder moeten werken, hoe ze betere collega kunnen zijn, wat er nog aan werk ligt, dat ze een lieve partner moeten zijn thuis en een goede ouder. Dat houdt nooit op. Er is dan altijd het volgende dat opgepakt of aangepakt moet worden. Perfectionisme en gepusht worden zijn grote bronnen van onrust.
Wat kan het effect zijn van jezelf in de weg zitten?
Je zult misshien denken, perfectionisme is toch prima? Het maakt dat je strak werk aflevert. OF: Een beetje pusher maakt dat je niet lui wordt. Het belangrijkste effect van de perfectionist en de pusher is dat je vaak ontevreden bent over jezelf als persoon. Die ontevredenheid maakt dat je opgejaagd voelt en onrustig. Wanneer je gedurende de dag een tip of feedback krijgt, kun je dat bijna niet horen. Het enige dat je hoort is kritiek. Het moet blijkbaar nog beter. Het kan zijn dat je daar getergd op reageert of emotioneel van wordt. (boos of verdrietig). Wanneer het druk wordt of klussen worden uitgedeeld, komt het niet in je op om kritisch door te vragen of een grens te stellen. Je moet door, verder en beter. Het kost heel veel energie. Je voelt je aan het einde van de dag uitgewoond en moe.
Wat kun je in coaching daaraan doen?
In coachsessies kunnen we hiermee aan de slag. Door bepaalde technieken in te zetten, krijg je zicht op deze denkpatronen en gedragspatronen. Wat eerst onbewuste automatismen zijn, worden bewuste denkprocessen. Wanneer je eenmaal zicht krijgt op dat je dit DOET (in plaats van dat je het BENT) gaat het erom te experimenteren met nieuw gedrag. Het anders aanpakken. Heel vaak wordt dan duidelijk wat er op het spel staat. WAAROM ben je perfectionist of pusherig naar jezelf? Dat is voor iedereen persoonlijk. De een wil er graag bij horen. De ander is bang afgewezen te worden. Dat klinkt misschien simpel en kinderachtig. Wanneer je dit soort overtuigingen onder ogen komt, voelt je hele leven anders aan. Andere mensen zijn minder bedreigend en leuker om mee om te gaan. Je bent vrolijker, energieker en vrijer om je te gedragen zoals je wilt.
Nieuwsgierig wat coachen voor jou kan betekenen? Laat het me weten en we onderzoeken de mogelijkheden vrijblijvend en kosteloos in een kennismakingsgesprek
Terug naar blogs..