
Wat is loopbaancoaching? En wat kun je ermee?
Door Jeroen Haverkamp • 29 mei 2020Wat is loopbaancoaching? 6 vragen over loopbaancoaching
Benieuwd naar wat een loopbaancoach voor jou kan betekenen in de toekomst? Wat is loopbaancoaching en hoe werkt het? 6 vragen over de loopbaancoach.
1. Wat is een loopbaancoach?
Loopbaancoaching is een vorm van coaching die gericht is op ondersteuning binnen de ontwikkeling van jouw loopbaan. De loopbaancoach geeft jou een passende en gewenste richting binnen je carrière. Op professionele wijze ga je samen met je loopbaancoach op zoek naar wat jij wilt qua werk en wat jouw drijfveren zijn. Het gaat bij coaching vooral om persoonlijke ontwikkeling.
Loopbaancoaching kan jou helpen met: het maken van een beroepskeuze, de overstap naar een nieuwe baan en stressklachten. Meestal ga je met de loopbaancoach een traject in waarbij je in gesprek gaat en oefeningen doet. Daarnaast helpt de coach jou bij problemen bij je huidige loopbaan ondervindt.
2. Loopbaancoaching, voor wie?
Man, vrouw, jong of oud, loopbaanadvies kan voor iedereen relevant zijn. Velen maken gebruik van een coach om zichzelf te verbeteren en ambities te realiseren. Binnen veel organisaties krijgen medewerkers een coach aangewezen. Ook komt het voor dat mensen zelf op zoek gaan naar een coach en dit niet willen bespreken met hun werkgever. Het verschil hier zit tussen particuliere coaching en zakelijke coaching.
Particuliere coaching
Mensen kunnen zelf op zoek gaan naar een loopbaancoach. De particulieren die aan zichzelf willen werken kunnen ervoor kiezen om particulier gecoacht te worden. In deze situatie zijn de kosten van het loopbaantraject niet door de werkgever vergoed. Het tarief voor particuliere loopbaancoaching ligt in de meestal gevallen lager dan het zakelijk tarief. Dit komt omdat de meeste prijzen marktconform zijn opgebouwd.
Zakelijke coaching
In dit geval zorgt de werkgever voor een loopbaancoach. De kosten van het loopbaantraject zijn meestal door de werkgever vergoed. Het zakelijke tarief ligt dan ook ongeveer 1/3 hoger dan het particuliere tarief. De werkgever kiest ervoor om zijn medewerkers te laten begeleiden. De loopbaancoach helpt werknemers ontwikkelen en loopbaanvraagstukken te behandelen bij hun huidige baan. Het komt voor dat een loopbaancoach intern zijn bij het bedrijf.
3. Helpt loopbaancoaching?
Vraag jij je af of coaching jou verder brengt? Een loopbaancoach kan veel positieve effecten hebben binnen jouw loopbaan. Uit onderzoek is gebleken dat het wel degelijk effect heeft. Het helpt mensen inzicht krijgen in de huidige problemen binnen hun werk of loopbaan. Voorbeelden van waar een coach jou bij helpt zijn het verminderen van stress, problemen verhelpen op werk en het oplossen van loopbaan vraagstukken. Om zelfverbetering te realiseren zal je daar samen met je coach aan moeten werken. De loopbaancoach geeft de juiste sturing en ondersteund jou daarin.
4. Hoe verloopt een coachingstraject bij ons?
De loopbaancoach zal jou van A tot Z meenemen in het traject. Voordat je een coachingstraject ingaat, kies jij je loopbaancoach of wordt deze voor jou aangewezen. Vervolgens worden er een aantal stappen doorlopen:
- Intakegesprek: er wordt kennis gemaakt en je situatie besproken. Aan de hand daarvan worden het aantal sessies vastgesteld.
- Opdrachten: je krijgt opdrachten die je in beweging zetten. Beweging naar actie en beweging naar inzicht.
- Inzicht krijgen: de loopbaancoach geeft begeleiding en inzicht in je situatie
- Actie ondernemen: vervolgens kan je met nieuwe inzichten actie ondernemen en concrete stappen zetten binnen je loopbaan.
5. Wat kost een loopbaancoach?
De kosten voor een loopbaancoach verschillen nogal. De tarieven tussen zakelijk en particulier zijn ook anders opgebouwd. Als particulier betaal je ongeveer 100 euro per sessie van een uur. Wil je hier gebruik van maken klik hier en maak een afspraak voor een kennismaking,
6. Hoe kies ik de juiste coach?
Allereerst is het zoeken van een loopbaancoach die bij jou past van belang. Tijdens een kennismaking kom erachter of er een klik is met jou coach. Door het creëren van een goede band kan de loopbaancoach kritisch meedenken de doelen die jij wilt bereiken. Naast het hebben van een goede klik, is het belangrijk dat de loopbaancoach ervaring heeft in het beroepsmatig coachen van mensen. Kijk dus ook wat de competenties zijn van jouw coach. Het is mogelijk om via beroepsorganisaties als NOBCO, NOLOC of EMCC een inventarisatie te maken van verschillende coaches.
Lees hier jezelfvertrouwen.nl/jeroen met welke coach je via jezelfvertrouwen.nl kunt werken. Hij is gespecialiseerd in zelfvertrouwen, omgaan met onzekerheid, omgaan met niet-goed durven en aangaan van spannende uitdagingen.
Terug naar blogs..