
Wat is zelfverzekerd? En hoe krijg ik zelfvertrouwen?
Door Jeroen Haverkamp • 19 mei 2020Wat betekent zelfverzekerd zijn? Hoe word je zelfverzekerd?
In dit artikel krijg je inzicht hoe zelfverzekerd te voelen en dat uit te stralen. Zelfvertrouwen en zelfverzekerd hebben een geheimzinnigheid en mystiek alsof het buiten ons bereik is. Soms hoor je mensen zeggen: “ik ben gewoon onzeker” of “Zelfvertrouwen heb ik niet” Dan lijkt het heel vast. In werkelijkheid ligt het anders. Ik vertel je drie aspecten waar je wat mee kunt.
1. Wat is zelfverzekerd?
Het goede nieuws van zelfverzekerd zijn is dat je er niets voor hoeft te doen. Je hoeft het niet te bewijzen, je hoeft je niet te gedragen. Kortom je hoeft niet van punt A naar punt B. Hoe je bent, wat je voelt, wat je denkt is goed. Twijfel en onzekerheid ontstaat in de ‘spleet’ tussen je ervaring en wat je ervan vindt. Wanneer je zonder oordeel bent, denkt en voelt, is zelfvertrouwen onder handbereik. Natuurlijk zijn sommige situaties en gevoelens negatief, maar dat betekent nog niet dat het negatief- negatief hoeft te zijn. Met negatief bedoel ik dat het slecht voelt en je het graag anders hebt. Dat is prima. Negatief- negatief bedoel ik, dat het fout is of niet had mogen gebeuren, je het had moeten voorkomen of zoiets.
2. Wat is een zelfverzekerde houding?
Een zelfverzekerde houding of attitude is geen verschil tussen binnen en buiten. Zoals je voelt en denkt, zo ben je aanwezig. We denken vaak “dat kun je niet maken” of “je moet altijd eerlijk zijn over wat je ervan vindt” We hebben allerlei normen hoe we ons moeten voelen en gedragen. Opvoeding, familiewaarden, bedrijfscultuur zijn invoeren die op ons inwerken. Toch kunnen we simpelweg zijn. Je hoeft niet de hele tijd iets te doen. Door tijd te kopen (laat me hier even over nadenken/ ik kom er een andere keer op terug) kun je vaak ruimte creëren om. gewoon te zijn. Laat je niet opjagen. Wanneer je laat opjagen, struikel je over je woorden of geef je een mening waarvan je nog niet weet of je erachter staat. Geef jezelf tijd, zodat wat je van binnen hebt in de juiste woorden gevat kan worden. Belangrijk is dat werkt aan het zelfbewustzijn en dit kan ontwikkelen. Op die manier kun je een zeflverkerde houding creëren.
3. Hoe kun je zelfverzekerd overkomen?
Wees spontaan. Klinkt simpel toch? Belangrijkste hier is om het verschil te kennen tussen spontaan en impulsief. Impulsief is automatisch reageren, zonder na te denken. Spontaan is juist een moment (kan heel snel gaan) nemen om te denken en voelen en met een kleine vertraging je reactie te geven. Dan ben je creatief. Hierna is er één regel: fouten bestaan niet. Wat je hebt gezegd, heb je gezegd. Je hoeft het niet te verdedigen, je hoeft het niet uit te leggen, je mag er best van afwijken. Iedereen heeft begrip als je van mening verandert, da’ s helemaal niet erg. Je kunt dus ontspannen, fouten bestaan niet, voortschrijdend inzicht wel. Wil jij dit ook? Klik hier en stuur een verzoek om een kennismakingsgesprek met Jeroen Haverkamp.
Terug naar blogs..